レトルト(Retort)とは、もともと蒸留釜という化学用語です。レトルト殺菌に使用される袋をレトルトパウチ、殺菌された食品をレトルト食品(Retortable Pouched Foods)と呼んでいます。

缶詰の殺菌方法としては古くから利用されていましたが、袋による本格的な商業利用は1969年発売のボンカレーが第1号です。殺菌温度120℃、殺菌時間30-60分が最も一般的です。

微生物の殺菌では、温度を上げると殺菌時間は飛躍的に短くなります。例えばウエルシュ菌、ボツリヌス菌セレウス菌などの芽胞菌を死滅させるのに100℃だと400分かかるのに対し、120℃なら4分でよく、内容物の熱による劣化もはるかに少なくなります。さらに、レトルト殺菌した商品は商業的な無菌状態にできるので常温流通が可能となります。

Retort is originally a chemical term for a distillation kettle. Pouches used for retort sterilization are called retort pouches, and sterilized foods are called retortable pouched foods.

Retortable pouches have long been used as a method of sterilizing canned foods, but the first full-scale commercial use of pouches was for Bon Curry, which was released in 1969. The most common sterilization temperature is 120°C and sterilization time is 30-60 minutes.

In the sterilization of microorganisms, the higher the temperature, the shorter the sterilization time dramatically. For example, it takes 400 minutes at 100°C to kill spores of Bacillus welschii, Bacillus botulinum, and Bacillus cereus, whereas it takes only 4 minutes at 120°C, and the contents are much less deteriorated by heat. Furthermore, retort sterilized products can be made commercially sterile, allowing for distribution at room temperature.

一方の端をアルミワイヤーでクリップした包装材料の中に食品を積めたのち、他の端を同じアルミワイヤーでクリップしレトルト殺菌した食品です。最近ではアルミを使用しないクリップレスの食品も増えています。

このレトルトパック食品は、魚肉ハム・ソーセージ、かまぼこ、食肉ハム・ソーセージが主体ですが、業務用カレー、ミートソースなども含まれます。

Foods are loaded into packaging material clipped at one end with aluminum wire, then clipped at the other end with the same aluminum wire and retort sterilized. Recently, clipless foods that do not use aluminum have been on the rise.

These retort-packed foods are mainly fish meat ham and sausage, fish cakes, and meat ham and sausage, but also include curry and meat sauce for commercial use.

レトルト食品とは、レトルト(高圧釜)により120℃・4分以上の高温・高圧で殺菌されたパウチ(袋状のもの)、または成形容器(トレー状など)に詰められた食品のことを言います。昭和40年代に市場に登場してから40数年間の累計で生産総額は2000億円以上になります。

軽量で取扱いやすく簡単に開けられること、わずかな時間で温められること、さらに容器の廃棄処理がしやすいことなど、その商品特徴が多くの生活者のニーズに応えることから消費が大きく伸び、いまや一般の家庭では欠かせない食品のひとつとなっています。

そこで「よくわかる レトルト食品の基本」では、レトルト食品における基礎知識とその技術活用について説明します。

Retort pouch foods are foods packaged in pouches (bag-like) or molded containers (tray-like, etc.) that have been sterilized by retort (high-pressure oven) at a high temperature and pressure of 120°C for 4 minutes or more. The total production of these products over the past 40 years since their appearance on the market in the 1960s has amounted to more than 200 billion yen.

The lightweight, easy-to-handle, easy-to-open, quick-heating, and easy-to-dispose-of containers are just a few of the characteristics of these products that meet the needs of many consumers, and their consumption has grown significantly.

In "Understanding Retort Poultry Foods: The Basics," we will explain the basics of retort pouch foods and their technological applications.